Jagen & vissen

Als je aan Zweden denkt, denk je aan rode huisjes, elanden, rendieren, eindeloze naaldbossen en meren. En dat is inderdaad kort samengevat de omgeving waarin wij leven, wonen en werken.
Volledig geïntegreerd in het kleine dorpje Albacken, in de provincie Jämtland in het Noorden van Zweden. Een plattelands- gemeente ver weg van de grote steden waar iedereen elkaar kent en helpt.

Jagen:    september t/m december
Vissen:  hele jaar

Cultuur

In de cultuur van deze plattelands samenleving is Jagen & Vissen een groot goed, iets vanzelfsprekends. Niet alleen om de vriezer te vullen maar ook voor het sociale contact. Zoals Leif Milling, dorpsgenoot en schrijver van een kookboek zegt: “Jagen is zoveel meer dan een stuk filet”. Wij zijn onze vrienden dankbaar dat wij ook deel mogen uitmaken van deze cultuur. Zij zijn onze leermeesters geweest om voedsel uit de natuur te oogsten en te bereiden en daarmee respektvol om te gaan. Deze cultuur willen we graag onze gasten laten zien en beleven.

Jacht

De meest uitgevoerde jacht is op eland en edelhert. Maar ook is de jacht op korhoen, auerhoen en sneeuwhaas veel voorkomend. Daarnaast is het mogelijk te jagen op kleinwild zoals vossen, dassen, ree, ganzen, eenden, bever, mink, wezel en boommarter. Op de grote roofdieren  wolven, lynxen en de veelvraat vindt voornamelijk beschermingsjacht plaats, dus bij overlast. Voor beren wordt jaarlijks, door de provincie, een afschot bepaald. De populatie in onze provincie is groot en neemt steeds meer toe.

Inmiddels jaagt Wilco al vanaf 2010 in Zweden en is nu jachtleider in de jachtgroep. Het grootste jachtveld is 1650 hectare en bestaat alleen uit bossen, meren en veen. Hier wordt voornamelijk gejaagd op eland, edelhert, auerhoen en korhoen. Het andere jachtveld bestaat uit op 24 hectare bos en weilanden rond ons huis waar gejaagd kan worden op kleinwild.

De jacht is voor iedereen die geïnteresseerd is in deze Zweedse jachtcultuur. Met deze gedachte komen onze jachtgasten naar Zweden, niet voor de aantallen en de kansen. Ook is er een mogelijkheid om je eigen jachthond mee te nemen.
Ben je geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op.

Elandjacht

Met de elandjacht jagen we samen met de jachtcombinatie . De jagers worden strategisch verdeeld over hoogzits. Een hondenman gaat met zijn jachthond het veld in waarbij de hond probeert een eland op te sporen. Het terrein is ruig met veel hoogteverschillen. Het gevelde wild wordt, nadat het ontwijdt is, met een quad en wagen met lier verplaatst naar het dichtbijzijnde  bospad. In het dorp wordt het wild gevild en blijft het hangen om te besterven.

Vissen

Vissen wordt bijna het hele jaar door gedaan op meren en rivieren. Door de lokale bevolking wordt er vooral veel gevist op Röding (trekzalm, beekridder),  Öring (forel, salmo trutta), Harr (vlagzalm) en Aborre (stekelbaas). Maar ook Gädda (snoek) en Vitfisk (witvis) is veel aanwezig. Zomers kun je vissen vanuit de boot of vanaf  de oever. In de winters is het ijsvissen een grote favoriet.

Bij ons kom je om te vissen op eigen gelegenheid. Wij wonen aan de rivier de Gimån, één van de bekendste rivieren van Zweden om te vliegvissen. In de omgeving zijn een 40-tal meren en vennen waarbij vanaf de oever gevist kan worden. Er kan ook een boot gehuurd worden (met of zonder motor). Deze kunnen we op verzoek verplaatsen naar een aantal meren. Wij verhuren geen visgerei.

Je krijgt van ons een kaart met een overzicht van alle vislocaties. Hierop wordt aangegeven welke soorten vis er in de betreffende wateren aanwezig zijn. Vanaf onze locatie rij je met eigen vervoer naar de visplek. Viskaarten kunnen als dag-, weekend- of weekkaart aangeschaft worden. Bij ons op de camping is het mogelijk om de vis te bereiden in de grillkåta.

Tarieven

Viskaart

° Dagkaart
° Weekendkaart
° Weekkaart

  • Prijs vanaf 100 sek
Boot

° Aluminium Linder
° Max. 4 pers.
° 4 PK buitenboordmotor + 100 sek

  • Per dag 200 sek
Boot-transport

° Op verzoek
° Wegbrengen & Ophalen
° Naar alle meren

  • Per keer 300 sek

Voor meer informatie en prijzen over jagen, neem contact met ons op.